** Uyarı **

2022'Den Önce Yayınlanmış Postlar Güncelliğini Yitirmiş Yanlış bilgiler içerebilir.

Bilişim Teknolojileri Temelleri Anakart

Kasım 04, 2018
Ders Notları

Öncelikle Tekrardan Merhabalar Bilişim Teknolojileri Alanı Dersinden biri olan Bilişim teknolojileri Temelleri dersine başlangıç olarak nelerle karşılaşa biliriz Ve derse bilgili gitmek için temel şeyleri öğrenebileceğiniz bu makaleyi okumaya devam edin.
Öncelikle İlk konumuz Olan Anakart ile başlamamız gerekli Tanım Olarak şöyle diyebiliriz. Anakart (mainboard) , bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletimini sağlayan elektronik devredir. Biraz anakartın çalışma yapısındanda bahsedelim Anakartlar özel alışımlı dediğimiz blog üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM Yuvaları , devreler , Slotlar ,Yongalar bulunan ve bütün bu donanım birimlerini mikroişlemci ile iletimini sağlayan devre olarak'da geçer. 

Anakart Bileşenleri

Yonga (Chipset) : Anakart Üzerinde Yer alan Bir Dizi işlem denetleyiçisidir. Yani bir nevi trafik polisi gibidir. Sistemdeki herşeyi denetler. Bir yonga seti "North Bridge" Kuzey Köprüsü ve "South bridge" Güney Köprüsün denilen iki yongadan oluşur. Anakart üzerinde birden fazla yonga mevcuttur ama kuzey ve güney köprüleri yöneticidir. Tipik Bir kuzey köprüsü yongası temel olarak işlemci , bellekten , AGP , PCI Ekxpres veri yollarından sorumludur. Merak etmeyin AGP , PCI' dan bahsediceğim Güney köprüsü ise Giriş - Çıkış birimlerinden, güç yönetiminden PCI Veriyolundan ve USB İle ankarta entegre özellikerinden (ses ve ethernet gibi) sorumludur. 
Veri Yolları (BUS) : Anakart üzerinde bileşenlerini birbiriliyle veri alışverişini yollarıdır. Dışardan bağlanan donanımlarda ise veri yolları uçlarında bulunan slotlar sayesinde bilgi alışverişini sağlamaktatır.
ISA : Eski Bir veri yoludur. 8 bit veya 16 bittir. Bant genişliği çok düşük olduğundan günümüz anakartlarında kullanılmamaktadır. Veriyolu önceleri 8 bit, daha sonra 16 bit'e Çıkarıldı. Adres yolu 24 bittir. Hızı 8.33 MHz (Mega Hertz) 'dir. Tak ve Çalıştır özelliği ile çalışır.
PCI :  Bu veri yoluda 64 Bit olup 1993 yılında geliştirilmiştir. Uyumluluk problemleri yüzünden uygulamada 32 bit olarak kullanılmaktadır. 33 veya 66 MHz saat hızında çalışır. Tak Çalıştır Özelliği Desteklidir.
AGP : 553 MHz Veriyolu hızına çıkabilen AGP veriyolu sadece ekran kartlarının takılacağı yuva olarak anakartlarda bulunur. AGP kanalı 32 bit genişliğidir ve 66 MHz hızında çalışır.
PCI Express (PCI-e) : PCI-e güç tüketimini özellikle AGP limitleri genişleten, sistem belleği daha efektif kllanarak ekran kartı ve diğer donanım maliyetlerini kısma imkanı veren bir veriyoldur. Kart genişliği yüksek olan veri yoludur.
Portlar ve konektörler :
*PS/2 Portu : Klavye, fare
*Usb : Klavye,Fare,yazıcı,tarayıcı,bellek
*Lan : Ağ kartları

Anakart Çeşitleri

XT : İlk Kişisel Kullanılan anakartlarıdır. En eski Gelişmemiş Anakart

AT : XT Anakartlardan sonra 1982 yılından itibaren kullanılmaya başlamış ve günümüzde ATX anakartlarına benzer ankartlardır. ISA , PCI Ve AGP veriyollarını desteklemektedir.

ATX : AT anakartlardan sonra üretilmeye başlanan ve önceki anakartlara göre giriş çıkış desteği sunan anakartlardır. BIOS güncellemeleri ve güç yönetimi konusunda diğer anakartlara göre çok daha gelişmiş seçenekler sunmaktadır. ATX anakartların micro-ATX olarak küçük boyutlu kasalar için üretilen çeşitleri de mevcuttur. Günümüzde en çok kullanılan anakart formları ATX, ve micro ATX standartlarıdır.

Gelmişken Birde anakart seçiminden basedelim ozaman anakart secme olayı fikir sahibi olmanız için , böyle bir soru sorulursa en azından yorumlayabilmeniz acısından yazmaktayım.

Anakart Seçimi 

Her şeyden Önce Alacağınız anakart, alacağınız kasanın içine sığmalıdır, bu yüzden kasayı ve anakarı, boyutları birbirine uyacak şekilde seçmelisiniz. Anakartınızın ne tür işlemcileri desteklediği de önemlidir. Farklı firmalara ait farklı işlemciler bulunmaktadır ve ürettikleri işlemciler fiziksel olarak farklı yapılara sahip olduklarından birini destekleyen bir anakartıni, diğerini desteklemesi mümkün değildir. Buna ek olarak her anakart da bir işlemci üreticisnin ürettiği her işlemiyi desteklemeyemez, oyüzden gereksim duyduğunuz işlemciyle çalışabilecek bir anakart seçmelisiniz. Anakart seçilirken dikkat etmeniz gereken diğer bir etken de ne kadar RAM kullanacağıdır. Anakartı alırken, bugün ihtiyaç duyulan RAM miktarının iki katına kadar destekleyen bir anakart seçilmesi uygun olacaktır. bu sayade gelecekte anakartı değiştirmeden bir RAM yükseltmesi yapılabilir.

Benzer Paylaşımlar

Sonraki Yayın
« Prev Post
Önceki Yayın
Next Post »
Disqus
Yorumunuzu Ekleyin

Hiç yorum yok

İletişim Formu