Tekrardan Merhabalar Hazırsanız Başlayalım öncelikle Bildiğiniz Gibi Lise 10.Sınıf Bilişim Alanı Dersi Olan Programlama Temelleri Diye Bir Dersimiz Var Ve Bu ders Matematik Ve Programlama Dillerine bağlı bir şekilde İlerliyor Size Bu makalede İlk Sınavda Çıkabilecek Konuların Notlarını Paylaşacağım Yararlı Bulursanız da Küçük Bir teşekkür edebilirsiniz.
Öncelikle Program Nedir Bunu Bi anlamaya Çalışalım Kişinin Kendi işlemini yapması için verilen komut veya komut bütünlüğü işte buna program denir.
Programlama Dilleri Nedir ?
Programlama Dilleri Aslında kodlar dediğimiz şeylerdir Bunlar bir araya gelir ve yazılımı oluşturur. Yani şöyle Bu kodlar Bize yakınlığı vardır direk olarak makine dilini yazamayacağımız için bunlara ihtiyaç duyarız. Bir sürü programlama dilleri vardır eskiden yeni hep güncel durumdadır ve hep değişirler. Ve her dilinde kendine göre avantajı ve dezavantajı olabilir.Makine Dili Nedir ?
Makine dili de anlattığımız Gibi Bizim aslında Zor anlaya bileceğimiz 0 ve 1 lerden oluşur. En alt seviye programlama dili olarak geçer. Yani programlama dilleri hangi dilde yazılırsa yazılsın illaki makine diline çevrilmesi gerekir.PROGRAMLAMA DİLLERİ VE ÇEŞİTLERİProgramlama dilleri seviyeleri Şunlardır.Çok Yüksek Seviyeli Diller (Görsel Diller) : Access, Foxpro, Visual Basic, Paradox, Oracle froms, Xbase.Yüksek Seviyeli Diller: FORTRAN, Pascal, Basic, COBOL.Ortak Seviyeli Diller: C, C#, C++Alçak Seviyeli Diller: AssemblerMakine dili: En aşağı seviyeli programlama dilidir.0 ve 1’lerden oluşur.
Derleyici Nedir ?
Makine Dilinden Bahsetmişken Birde Derleyiceden Bahsedelim Ozaman Bir programlama Diliyle Yazılmış Olan Yazılımı Makine Diline Çeviren Program Uygulama (Yazılım) denilebilir.
Sayı Sistemleri Nedir ?
Gelelim Sayı sistemlerine Matematiksel işlemler burda başlıyor ama sıkıntı yok en hafif şekilde göstermeye çalışacağım. Sayı sistemleri Bizim öğren çeğimiz Kadar şöyle geçiyor.İkili Sayı sistemleri(Binary)
Sekizli Sayı sistemleri(Oktal)
Onlu Sayı Sistemleri(Decimal)
Onatlılı sayı sistemleri(Heksadesimal)
Bu arada Biz Günlük Hayatımızda Decimal Sistemi Kullanmaktayız. Neyse Gelelim Bunlarla Neler Yapılabilir Daha doğrusu Sınavda Hangi tür sorular Çıkabilir.
Bit kavramından Bahsetmeyeceğim Daha Sonra Onla İlgili Başka Makale yazabilirim. Ama Kısaca Şöyle Söylene Bilir 0 ve 1 dediğimiz Makine diline Bit Denir. 8 Tane 0 ve 1 , 1 Biti Oluşturur. Bit Kavramında Bu şekilde Öğrenmeniz İyi Olacaktır Sonradan Yazıcağım Bir makalede Bağlantı veririm.
Sayı sistemine Başlamadan Önce Rakam Ve harfler Birleşerek sayı sistemini Oluşurturur Örnek 2 , 5 Sayıları varsa burdan 25 veya 52 çıkarılabilir. Sayı sistemleri Böyle işler.
İkili Sayı Sitemi (Binary)
İkilik Sayı Sistemi ismin dende Anlayacağınız Üzre 2 Saydan Oluşur ama içinde 2 yoktur. 0 ve 1 Sayıları ikilik sayı sistemini oluşturur.
Örnek:
(01001)2,(11101)2,(011111)2
Sekizli Sayı Sistemi (Oktal)
Aynı Mantıkla 0 Dan 7 Kadar Olan rakamlar Sekizli Sayı Sstemini Oluşturur. 0 , 1 , 2 ,3 , 4 , 5 , 6 , 7
Örnek :
(563)8,(716)8
Onlu Sayı Sistemi (Decimal)
Artık Mahtık Anlaşıldı 10 Yok 0 ' dan 9 ' Kadar 0 , 1 , 2 ,3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9
Örnek:
(768)10,(9876)10,(4321)10,(342)10
Onaltılık Sayı sistemi Biraz karış gibi gelebilir ama alakası yok Bu sefer Aynı mantıkla 15 tane sayı olması gerekiyor ama Rakam Olarak 9 Tane sayı olduğu için 9 dan sonrası harf olarak gitmesi gerek. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F
Örnek:
(A3F4)16 (23AD)16
Yazılım Nedir
Yazılım Aslında Donanım elemanlarının iş yapmasını sağlayan programdır. Size Şöyle Açıklamam Gerekirse Programlama Dilleriyle Yazılım Yazılır. Makine Diline Çevrilir ve çalıştırılır. Bu şekilde Program Oluşturulur.
Yazılım Çeşitleri Nelerdir ?
Sistem Yazılımları : Windows , Linux ( Ubuntu , Pardus , Kali )Uygulama Yazılımları : Excel , Word Chrome
Algoritma Nedir ?
Verinin Çözümüne Ulaşmak İçin Düzenli ve sıralı bir şekilde ifade edilmesidir.Ve Temel Konutlar Şunlardır.Başla: Programın başladığını ifade eder.Örnek Vericek Olursak
Bitir: Programın bittiğini ifade eder.
Sayısal: Sayı saklayacak değişken tanımlamak için kullanılır.
Metin: Metin saklayacak değişken tanımlamak için kullanılır.
Oku: Kullanıcıdan veri almak için kullanılır.
Yaz: Kullanıcıya bilgi veya sonuç göstermek için kullanılır.
Eğer… İse: Şartlara göre akışın değiştirilmesinde kullanılır.
Eğer… Değilse: Şartlara göre akışın değiştirilmesinde kullanılır.
Eğer bitti: Eğer yapısını bitirmek için kullanılır.
Döngü: Döngü kurmak için kullanılır.
Döngü bitti: Döngüyü bitirmek için kullanılır.
Birbirinden Farklı Olarak verilen iki adet sayıdan biüyük olan bulup gösteren algoritma ve akış diyagramını tasarlayınız.
Çözüm :
A1 :BAŞLA
A2 :OKU sayi1
A3 :OKU sayi2
A4 :EĞER sayi1> sayi2 İSE YAZ sayi1
A5 :DEĞİLSE YAZ sayi2
A6 :BİTİR
Akış Diyagramı Nedir ?
Akış Diyagramını Aslında Algoritmanın Şekillisi Olarak Düşünebiliriz. Bişeyeleri Yazmak Yerine Çizip yazdığımız şemalara aslında Akış Diyagramı Diyoruz. Şekileri Şöyle Gösterelim
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1iSsI6DkGTXnCNNl3SrYrtcQTZe1hGwMmlnQb-eGmgmzBwDtybGQpqhZrIpLv9G0mEdJ8Y8xN04SQXVbzWhmHsYt_xx83fQmiYC65Mb9Es-LtHLmIpJZ9YydpZmGZxrC5KdoH2G9lc979/s1600/akis-semasi.jpg)
Çok Uzun Bir Konu Olduğundan Bundanda Sonra Bahsetmek İsterim Bir Örnek Vererek Bunuda Bitirmek İstiyorum
Örnek:
Bahsettiğimiz Konulara Çalışırsanız İnanyorumki İyi Bir not alacaksınız. Şimdilik Görüşmek üzere Kendinize iyi bakın .