** Uyarı **

2022'Den Önce Yayınlanmış Postlar Güncelliğini Yitirmiş Yanlış bilgiler içerebilir.

Bilgisayar Tarihi 1.Bölüm

Şubat 28, 2022


Bilgisayar Tarihi

Aslında Yüzyıllardır gelişen bir teknolojiden bahsediyoruz.Sadece bir isim ile tanımlamak onun için mümkün değil gelişen teknoloji bize şunu söylüyor kısacık hayatımızıda nasıl hızlı bir değişim elde edebiliriz. Basit bir abaküsün bu noktalara gelebileceğini kim bilebilirdiki, işte size hepimizin merak ettiği konu nasıl bu noktaya geldi. Efenim Yeni çağ başlatan Bilgisayarlara birlikte bakalım.

Herşeyin bi anda patladığı son çeyrek asır icatlarının aslında bi anda bulunduğunu söyliyemeyiz çünkü altında çok fazla buluş ve çok fazla icatdan bahsetmemiz gerekiyor. Bunlardan biri elektrik, en değerli varlıklarımızdan olan ışık ve enerjiyi elektrik sayesinde kazanıyoruz işte bilgiyi paylaşmak bu yüzden çok değerli ve pahalı , elektriğin keşif edildiği o zamanlar ne yapılabileceği belkide ön görülemiyordu ama bu bilginin üstüne konularak çok fazla şey yapıldı. Bilginin üstüne bilgi katıldı

Herşeyin başlangıcı verinin sayılıp hesaplanabilir olduğunu merak eden insanlarla başladı diyebiliriz. Bunu yüzyıllar önce mağarlarda centik izlerinin bulunmasıyla da ispatlaya biliriz, peki bu gelişim daha sonrasında nasıl oldu? tabiyki abaküsün bulunmasıyla, Abaküsü basit bir şey olarak görmek saçma olur çünkü o zamanlar akıl mantık yoluyla yapılan işlemleri artık bir oyuncağın üzerine atarak işlerini kolaylaştırdılar . Mö 500 yıllarından 17.Yüzyıla kadar abaküs ile çalışmalar yapılmıştı. Dediğimiz gibi bilgi üstüne bilgi katılmıştı. Daha sonrasında bunu geliştirmek isteyen bilim insanları farklı buluşlarla gündeme gelecekti ondan önce bir şeyden bahsetmek istiyorum.

Bir noktada beynimizi kullanmak çok müthiş bişey ama bizi yavaşlatanda bi durum, düşünsenize yüzlerce binlerce bilgiyi bir arada tutuyor ve gerektiği yerde gerektiği zaman kullanıyoruz. Peki sadece bi iş için programlanmış bir beyin olsaydı, yada şöyle diyebiliriz bizim toplamak için 10sn uğraştığımız basit bir işlemi 1sn yapan bir alet olsaydı ne olurdu? 

Elimizde şu veriler var 2500 toplama 2500 çıkarma işlemimiz var toplam 5000 İşlemimiz var, artı bu işlemleri yaprken düşünme payı ve mola payımızda eklemeyi unutmayalım bunları yaparken yaklaşık 15 saatlik zamanımız gitti peki tekrar geriye dönüp bir iş süresinii 1sn indirirsek neler olucak elimizdeki veriler gine 2500 toplama 2500 çıkarma işlemi artık düşünme payı ve mola yok hesabımızı yaptığımız zaman bir bucuk iki saate işlemimiz tamamdır. Bu şekilde basit düşünecek olursak bir makinenin veya bilgisayarın çalışma amacı da budur ve gelişen teknolojinin istediği ise bunu ne kadar düşürebileceğimizi görmektir. Çünkü zaman insanın en değerli varlığıdır en pahalı olan şeyde zamandır ve en pahalıya verilmesi gerekende zaman olmalıdır. 

İşte bu düşüncelerle yola çıkan sadece 18 yaşında ilk hesap makinesini yapan  Blaise Pascal babası vergi tahsilatı yaptığı için pascal hemen bunu nasıl hızlandırabiliriz arayışına geçiyor. İşte daha sonrasında pascaline adını  verdiği bu makine ortaya çıkıyor.

Basit dişlilerden ve tekerleklerden oluşan ilk hesap makinesi böylelikle hayata geçmiş oluyor. Yaptığı makine şu ana paris müzesinde sergilenmekte, Pascal'ın yapığı bu makine her ne kadar ilk hesap makinesi olsada toplama ve çıkarma işleminden başka bir şey yapamıyorudu. 

Daha sonralarında ünlü matematikci gottfried leibniz 4 işlemi de yapabilen bir hesap makinesi ortaya çıkaracaktı. Bu makine 1671 yılında tasarlanıp ancak 1694 yılında yapılabilmiştir. Her ne kadar pascal ve leibniz çağının üstünde bir makine yapsalarda o zamanlar yaygın bir kullanım bulamamıştır bu makineler. 

Gottfied leibniz'i geçmeden önce tabiyki bilgisayar gelişimindeki en büyük katkılarından olan (Binary) ikili sayı sisteminden bahsedelim. Dediğimiz gibi Leibniz Matematik dehasıydı ve çok büyük katkıları ve buluşları vardı, ikili sayı sistemide bunlardan biriydi, bu sistem şu anki dijital aletlerin ve bilgisayarların tümünün ham maddesi 0 lar ve 1 lerdi. Sayıları, yazıları, hatta görseleleri bile oluşturabilecektik o denli büyük bir ilerleme ama malesefki leibniz ikili sayı sitemini kullanamadan ölmüştü.

Binary tarihe gömülmüştü taki bir yüz yıl geçene kadar, Boole cebri ortaya çıkana kadar George Boole 1854 Yıllında Binary sistemini kullanarak Boole Cebri hayata geçiriyor, daha sonrasında bu müthiş buluşlar gelecekte modern bilgisayarlarda uzunca sıfır ve birlerden oluşan satırları basit ifadelere dönüştürmemize olanak sağlıyorlar. Tabiyki bu buluşlar çok müthiş buluşlar olsalarda 19. yılda pek fazla yüzüne bakılmamıştır. 50-100 sonralarında matematikciler tarafından anca değeri ve önemi anlanacaktır. 


Benzer Paylaşımlar

Sonraki Yayın
« Prev Post
Önceki Yayın
Next Post »
Disqus
Yorumunuzu Ekleyin

Hiç yorum yok

İletişim Formu