** Uyarı **

2022'Den Önce Yayınlanmış Postlar Güncelliğini Yitirmiş Yanlış bilgiler içerebilir.

CSS HAKKINDA | NEDİR NE İŞE YARAR ?

Aralık 12, 2019
Css Hakkında Konuşalım.

Cascading style sheet (Css) nedir? Css aslında html ile yazdığımız sayfalara şekil vermek için kullanılan bir işaretleme dilidir.

Merhabalar ben super_bil css hakkında tüm bildiklerimi yazıya dökmek isterim tabi okurmak isterseniz, aslında bakarsanız tasarım açısından iyi olan sitelerin tamamında css kullanılmıştır. Css’i size şöyle açıklayabilirim bir ev yaptığınızı düşünün html ile beton demir vs şeyleri yaparken css ile evin boyasını içini dışındaki tasarımları yapabilirsiniz.

Evet css ucu bucağı yok denilebilir yapılabileceklerin sınırı yok bu yüzden önemli bir işaretleme dili öğrenilmesi kolaydır ama öğrenmek için bir yol izlemeniz önemli olabilir. Html5 öğrendikten sonra css3 başlayın css aslında bir başlangıç noktası olabilir, php asp gibi yollara kapı açar neyse biz bu yazımızda başlangıç kısmını geçtikten sonra ufak örneklerle nasıl başlayabileceğinizdn bahsedeciğiz.
Şimdi dediğimiz gibi css için html bilgisine gerek vardır. Çünkü css’i html’in içinden veya dışından kontrol etmek için kullanırız.
| Html’le alakalı detaylı konumuz
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
            <title></title>
</head>
<body>
</body>
</html>
Basit Html kodlarımız bu şekildeydi şimdi bizim css’i bu sayfaya tanımlamamız için gereken bazı taglere ihtiyacımız var tanımlamanın 3 şekli var.
  •   Dışdan tanımlama
  •   Sayfadan tanımlama
  •  Koda özel tanımlama


Evet gördüğünüz gibi 3 şekilde tanımlayabiliyoruz bunları teker teker anlatalım hepsinin bir kullanım amacı olabiliyor.

1.Dıştan Tanımlama



Genellikle En çok kullanılan bu yöntem kod yazarken farklı bir sayfadan kodlarınızı yazmanızı sağlar. Şimdi örnekle daha iyi anlamanızı sağlıyalım öncelikle başta gösterdiğimiz html kodları yazalım sonra head tag’inin altına link vermemiz gerekiyor.
<head>
<link rel=”Stylesheet” type=”text/css” href=”Gidilecek yer” />
</head>
Evet kodumuz budur bu şekilde yazmamız gerekiyor tabi bu şekilde bitmiyor. Html sayfamızın olduğu dosyanın içine bir css dosyası açmanız gerekiyor. Ben adına style.css dedim
<link rel=”Stylesheet” type=”text/css” href=”Style.css” />
Dosya yerlerine html aşina olmamız gerekmekte J Bu şekilde dosyamızın içine kodlarımızı yazıp deneme yapabiliriz.

2.  Sayfadan Tanımlama


Bu sefer işimiz biraz daha kolaylaşıyor gine head taginin içine <styles></styles> kodlarını ekliyoruz ve içine kodlarımızı rahat bir şekilde yazıp sayfamızı tasarlıyoruz ama şöyle bir sıkıntı çıkıyor farklı bir sayfada açılan css doyasını istediğiniz gibi başka html dosyalarına uyarlayabilirsiniz, velain bu şekilde tag’larla yapılan stil ve işlemi sadece bu sayfa için uygulanır.
<head>
<style>
P{
Font-size:20px;
Color:skyblue;
}
</style>
</head>

3.Koddan tanımlama


ve geldik sonuncu tanımlama yöntemine bu yöntem herhangi bir tag’e uygulanabilir aynı html nasıl tag’e özellik veriyorsak aynı yöntemle bu sefer style tanımlıyoruz.
<p style=”color:red; font-size:20px;”>bilisimcidersim</p>

Sonuç
Evet tanımlamaları öğrendiğimize göre artık css ile ilk başlangıcımızı yapabiliriz.
Dipnot: Css yazmak için bilmeniz gereken bir diğer önemli husus şudur ki “p{font-size:20px;}” buradaki “p tag’imiz” “süslü parantez kalıp” “içindeki ise kodumuz” “iki noktadan sonrası ise vereceğimiz değer.”
Evet html sayfamızı oluşturduk ve bir id tanımladık (id ve class ayrı makale yayınlayacağım yakında) diyelim ve id’imizin adı tablo olsun.
/* css başlangıç */
#tablo {
Width: 200px;
Height:200px;
Border: solid 1px blue;
Background-color:red;
}
Benden bu kadar daha sonra yeniden görüşelim olurmu :D şimdilik hoşcakal.

Benzer Paylaşımlar

Sonraki Yayın
« Prev Post
Önceki Yayın
Next Post »
Disqus
Yorumunuzu Ekleyin

Hiç yorum yok

İletişim Formu