** Uyarı **

2022'Den Önce Yayınlanmış Postlar Güncelliğini Yitirmiş Yanlış bilgiler içerebilir.

Sabit Diskler Konusu

Aralık 01, 2018
Sabit-Disk-Konusu , Bilisimcidersim


Bilgisayar Temel Bileşenlerinden İçerisinde sadece sabit disk yapısal olarak diğerlerinden farklılık gösterir. Sabit Disk, günümüz teknolojisinde, büyük boyutlardaki verilerimizi uzun vadeli saklamak için kullandığımız bileşenlerdir. Bu yüzden bilgisayarın en önemli parçalarındandır.

Sabit Diskler Neden Kullanılır?

Bilgisayar Çalışırken işlenmekte olan veriler ve çalışmakta olan dosyalar RAM (random Access memory-rastgele erişimli hafıza) saklanır ve burada işlem görür. RAM’le sistemin çalışma hızına uyumlu olarak çalışır. RAM’ler üzerinde içeriği değiştirebilen kapattığınızda ya da bir elektrik kesintisi olduğunda RAM yongasındaki bilgiler kaybolacaktır. Bu nedenle bilgiler kalıcı olarak saklanabilmesi için “manyetik” bir ortam olan sabit diskler kullanılır.

Sabit Disklerin çalışma yapısı

Bütün sabit sürücüler özel bir motor tarafından kontrol edilen kolların üzerinde yer alan okuma/yazma başlıkları ve manyetik malzeme ile kaplı alüminyumdan yapılmış plaklardan oluşur. Kolların ucundaki iki küçük okuma/yazma kafası, bu plakalar üzerinde okuma ve yazma işlemleri gerçekleştirir.
Plakalar dakikada 3.500 ile 15.000 devirle dönerler ve devir hızı RPM olarak ifade edilir. Plakalar ile kafalar arasındaki boşluk uçuş yüksekliği olarak ifade edilir ve bu yükseklik, bir parmak izinin kalınlığından bile daha azdır. Okuma/yazma başlıkları diske ne kadar yaklaşırsa bilgi sürücüye o kadar yoğun depolanır.

Sabit Disk Çeşitleri


Fiziksel olarak tüm HDD çeşitleri birbirine benzemekle beraber güç ve veri kablo soketlerine göre ayrılır. Bu özelliklerini belirleyen faktör bilgisayara bağlandıkları arabirim açısından farklılık gösterir.

Bu makalenin de sonuna geldik fikir ve düşünceleriniz belirtmeyi unutmayın !!

Benzer Paylaşımlar

Sonraki Yayın
« Prev Post
Önceki Yayın
Next Post »
Disqus
Yorumunuzu Ekleyin

Hiç yorum yok

İletişim Formu